Shoryumon Dojo

Budapest (Magyarország fővárosa) belvárosához közel, a IX. kerületben, Ferencvárosban nyílt meg a Shōryūmon Dōjō. A dōjō hivatalos felavatására 2005. július 24-én került sor, a japán hagyományoknak megfelelő avatási szertartás (Dōjō Biraki) keretében. A szertartást Tanaka Masahiko sensei személyesen celebrálta.
A Petőfi híd pesti hídfőjénél, a Boráros tértől és a Soroksári úttól 50 méterre található a JKA karatésoknak otthont adó edzőterem.

A terem névadója Tanaka Masahiko sensei, a Japán Karate Szövetség főinstruktor helyettese, ötszörös kumite világbajnok, aki mintegy másfél évtizede segíti személyesen is a magyar karatésokat, köztük e dōjō tagjait.
A ’shō’ a shotokan karatéra utal, a kanji ugyanaz, mint Funakoshi mester költői nevében. Azt a fenyőt jelképezi, amelyik magányosan áll a hegy tetején, mégis ellenáll minden viharnak, szélnek. Rugalmasan felveszi a szél erejét, túléli a természet támadását.
A ’ryū’ jelentése sárkány, erőt, határozottságot sugall.
A ’mon’, a kapu, a helyre, jelen esetben az edzőteremre utal.

Összefoglalva ez egy olyan edzőterem, ahova az emberek, ha belépnek, akkor tradíció-tisztelők, elszántak, kitartóak és következetesek. Ezen a helyen keményen gyakorolnak, ’harcolnak’. Szeretnénk, hogy ez legyen az hely, ahol

  • a JKA karate otthonra talált,
  • ahol kitartanak a Funakoshi mester által képviselt elvek mellett,
  • tiszteletben tartják Nakayama mester technikai és szellemi hagyatékát, Sugiura sensei letisztult reformjait,
  • követik Tanaka mester mindennapi tanításait és a JKA karate által képviselt ’bushidō elveket’.

A dōjō tagjai elfogadják a Japán Karate Szövetség tanításait, tisztelik elveit és kiépült oktatási, kvalifikációs szabályait, a JKA karate-dō-t, mint rendszert gyakorolják napi rendszerességgel.

Ennek a karaténak a képviseletét, mindennapi népszerűsítését is fontos feladatunknak tartjuk.

Ha érdeklődsz a tradicionális, elsősorban az Ippon Shobu elveire épülő karate után, akkor keress meg bennünket - hozd el ismerőseidet is – és karatézz, gyakorolj velünk.

Budapest, 2010. szeptember 01.


Krepsz János
Facebook - Shoryumon Dojo